AKTUELNO

Kako je istakao, u najvećem je interesu Srbije da ostane vojno neutralna, da se ne okreće ni istoku ni zapadu, već da vodi svoju politiku i ima svoju vojsku.

U Podgorici je ju;e počeo samit Jadranske povelje, na kojem učestvuju potpredsednik SAD Majkl Pens i lideri balkanskih zemalja.

- Zahvaljujem vam na tome što ste domaćin sutrašnjeg Samita Jadranske povelje i na vodećoj ulozi koju Crna Gora ima u odbrani stabilnosti i bezbednosti Zapadnog Balkana. Vaša hrabrost, posebno u fazi ruskog pritiska nadahnjuje svet i ja vam čestitam na tome - rekao je Pens.

Pročitajte još: Mihajlović: Mnogi bi voleli da do dijaloga o Kosovu i Metohiji uopšte ne dođe (VIDEO)

Dragan J. Vučićević, glavni i odgovorni urednik dnevnog lits "Informer" izjavio je za Televiziju Pink da je nastup Majla Pensa bio značajan, te da NATO, prema njegovim rečima, ceni odnos Crne Gore i regiona prema paktu.

- Stručnjaci će vam reći da je to poruka Srbiji da i ona treba da krene putem NATO pakta i to je još jedan vid pritiska, a pritisci su ogromni da se politika vojne neutralnosti promeni - rekao je Vučićević, dodajući da zvaničnih izjava u vezi sa tim, naravno, nema.

On je istakao da Srbija ima čvrst stav o tome da se neće opredeljivati ni za Zapad ni za Istok.

Foto: TV Pink

- Ovo smeta mnogima. Naravno, pritisci nisu samo sa Zapada, već i sa istočne strane. Poseta Majkla Pensa Podgorici samo je deo priče o pritiscima. Srbiji ne bi bilo od interesa da se opredeli, a svi koji kažu da je vojna neutralnost nemoguća, nisu u pravu. Krajem jula 2013. godine na naslovnim stranama bila je vest da Srbija mora da uvede sankcije Rusiji i da ima rok od dve nedelje za to. Otada su prošle godine i niko nam ništa slično nije tražio - rekao je Vučićević.

Aleksandru Vučiću zbog ovakve politike ne pada rejting.

- DOS-ovci su jednom pokušali da žedan narod prevedu preko vode, ali narod više ne veruje u laži. Podrška opoziciji konstantno pada, a reketaški "Kurir" svakodnevno pljuje Vučića i optužuje ga gotovo zato što ne pada kiša. Optužbe su sumanute, a sve sa ciljem da se Srbija na bilo koji način gurne u haos - rekao je Vučićević za TV Pink.

Pročitajte još: Brnabić: NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije

Nema Janković morala, samo blefira

On je podsetio na tajkunski gliser Saše Jankovića kojim se vozi po beogradskim rekama.

- Predstavlja se kao moralna vertikala, zaštitnik, a mi ga fotografišemo kako se bahanališe. Onda su krenule optužbe da radimo za BIA-u, da je Janković žrtva tajnih službi, a njega je fotografisao naš paparaco. Janković zatim trči u "Kurir" da se žali i potpuno je jasno šta Rodić i Janković zajedno rade. Objavljuju najveće laži, bez izjava kredibilnih svedoka, dokaza, argumenata - rekao je Vučićević.

Divljanje prema Srbiji se dešava svake godine uoči Oluje

Kada je reč o podizanju taksi na srpske proizvode koji se izvoze u Hrvatsku, on je to prokomentarisao kao "neustaško divljanje".

- Svakog leta kada se približi godišnjica "Oluje", oni počnu da divljaju prema Srbiji. I prošle godine je bio carinski rat, sada uvode takse i carine, kako bi nam pokazali da su sila. Očekujem reakciju Evropske unije - rekao je Vučićević.

Odgovor Srbije će biti, kako je otkrio Vučićević, vrlo ozbiljan i podrazumevaće recipročne mere.

- Srbija izvozi u Hrvatsku onoliko koliko i Hrvatska u Srbiju. U Zagrebu nemate srpske radnje, lance prodavnica, a dužnost srpskih vlasti biće da proveri poslovanje tih radnji. "Informer" će se sutra detaljno baviti ovim carinskim ratom, a ja pozivam Hrvate na razum - rekao je Vučićević, dodajući da je reč o patološkoj mržnji prema Srbima.

Foto: TV Pink

Mnogi su protiv dijaloga o Kosovu

Opozicija se, kako je istakao, ne razume u politiku, koja se kod njih svodi samo na mržnju prema Vučiću.

- On nije rekao da se odričemo Kosova, već je pozvao na razgovor, kako ne bismo u narednih 200 godina živeli u stanju zamrznutog konflikta. To je kao kada vozite pod ručnom - zaključio je Vučićević.

#Crna Gora

#Dragan J. Vučićević

#NATO

#Vojska

'